Міжнародний скандал. Житомирський слідчий Олександр Петров вимагав у громадянки Ізраїлю хабар у 1200 доларів. Відео

Міжнародний скандал. Житомирський слідчий Олександр Петров вимагав у громадянки Ізраїлю хабар у 1200 доларів. Відео
«Закон як дишло – куди повернеш, туди і вийшло», – саме за цим принципом, здається, живуть наші правоохоронці. Ні в Конституції, ні в Кримінальному кодексі України цей рядок не згадується, але для місцевих «погононосців» закон не писаний. Вистачає й того, що всі ми, українці, знаємо, на що здатен наш закон (по суті, ні на що), але правоохоронцям Житомира цієї «слави» виявилося замало, саме тому вони вирішили вийти на новий рівень – міжнародний – і заявити про себе навіть громадянам Ізраїлю. Проте не зауважили одного – що менталітет в іноземців інший, і коли їм плюють у лице, вони не мовчать.

Шахрай-альфонс виманив у громадянки Ізраїлю кругленьку суму

До нашої редакції звернулася громадянка Ізраїлю Ірина Геллер. Сказати, що жінка від місцевої правоохоронної системи просто в шоці – це нічого не сказати. Ірина проживає в Ізраїлі з 1989 року. У липні 2013 року до неї у соцмережі «Однокласники» додався житомирянин, такий собі Михайло Дубенко.

Відео дня

«Було все ніби добре, – розповідає Ірина. Спочатку довгі переписки, потім багаточасові телефонні розмови. Через декілька місяців мене запросили на гостину до Житомира. Ідилія продовжувалась. Михайло навіть познайомив мене з матір’ю, яка у всі вуха нахвалювала сина. Зі спокійною душею та думками про світле продовження стосунків я через деякий час повернулась до Ізраїлю.

Проте не пройшло багато часу, як щось почало йти не так. Михайло почав просити у мене матеріальної допомоги. Причини такої потреби у фінансуванні були різними – від банальних «немає за що жити» до екстравагантніших «потрібно на бізнес», «затримали в міліції – потрібно на хабар слідчому». Ще тоді я почала дивуватись із місцевих законів. Проте я відправляла ці кошти, адже дійсно думала, що у людини, яка мені дорога, біда. Поступово апетити ставали все більшими – доводилось робити грошові перекази все частіше. З наступним своїм приїздом я побачила, що у Михайла нове авто. Ще тоді почали закрадатися сумніви, але їх розвіювала мати Михайла, яка постійно наводила аргументи на захист того, що її син каже правду.

Невдовзі Михайло сказав, що мати померла і йому знову потрібна кругленька сума , тепер уже на похорон. Але коли через два дні на мій телефонний дзвінок відповіла «чудом воскресла» мати, я зрозуміла, що мене водять за носа. Через деякий час «горе-залицяка» і зовсім зник», – розповідає Ірина.

 За весь період спілкування, а це близько двох років, житомирянин Михайло Дубенко шахрайським шляхом виманив у громадянки Ізраїлю Ірини Геллер понад 35 тисяч доларів. Скани переписок та смс-повідомлень, які надала жінка, цей факт підтверджують. 

 

У міськвідділі міліції розслідування справи навмисно затягують, сподіваючись, що жінка якнайшвидше повернеться додому за кордон

У лютому 2015 року жінка покидає Ізраїль з надією, що винного все ж знайдуть, і він відповідатиме згідно закону. Саме тому Ірина Геллер приїжджає до Житомира та звертається до міськвідділу міліції, де, за її словами, пояснює ситуацію начальнику слідчого відділу Роману Бовсуновському та слідчій Наталі Лашевич.

Виявляється, Михайло Дубенко правоохоронцям добре відомий, адже неодноразово фігурував у різних справах пов`язаних з криміналом, та й взагалі відбував покарання у місцях позбавлення волі. 

Громадянка подала заяву та пояснила, що має надто мало часу для перебування в Україні, адже вагітна і повинна бути під наглядом власного лікаря, вона також додає до матеріалів справи і зазначені вище скан-копії смс-повідомлень від зловмисника, які підтверджують факт шахрайських дій з метою вимагання грошей. Ірині Геллер у міськвідділі порадили звернутися за допомогою до адвоката, який представлятиме її інтереси на час відсутності в Україні. Це попри те, що згідно законодавства, громадяни мають повне право визначати самі, чи потребують вони допомоги адвоката, правоохоронці не мають права підштовхувати до цього.

Слідчі, які, певно, сподівались, що Ірина Геллер скоро повернеться додому в Ізраїль і робити нічого не доведеться, навмисно затягували слідчі дії. Адже обшук у квартирі Михайла Дубенка, який необхідно було провести одразу або ж хоча б через невеликий проміжок часу, схоже, взагалі робити не збирались, а за цей час можна не тільки приховати переписки й інші докази, а й узагалі втекти з країни.

За словами Ірини, коли вона знайомилась із матеріалами справи, сканованих матеріалів, смс-повідомлень там не було. Тобто їх навіть до справи просто полінувалися долучити.

Матір Михайла, яка брала активну участь у виманюванні грошей спільно з сином, до справи залучили не як співучасницю, а як свідка. 

Матеріали допиту, який проводився під час очних ставок Ірини з колишньою потенційною свекрухою Зінаїдою Дубенко, яка тоді ж зізналася, що отримувала і витрачала кошти, надіслані Іриною, до матеріалів справи були залучені навіть не на половину, а на третину, стверджує адвокат Ірини Олександр Грабчук. Тобто співучасницю злочину зі справи навмисно виводять?

У цей час зловмисник кружляє містом на купленому на кошти Ірини автомобілі – розповідають жінці знайомі.

Слідчий міськвідділу міліції Олександр Петров вимагав і отримав хабар за розслідування справи

    Повністю зневірившись у тому, що закон на території нашої держави має хоч якусь силу, Ірина почала шукати порад, як зробити так, аби справу розслідували за законом, як те і має бути. Вихід «намалювався» дуже швидко. Аби справу розслідували, в Ірини вимагали хабар у розмірі 1 200 доларів двома платежами по 600 доларів – за початок слідства та його результат. Жінка, яка не розуміла, що їй у цій країні чинити далі, за її словами, передала суму у 600 доларів у якості «першого внеску» слідчому міського відділу міліції Олександру Петрову. Той пообіцяв зрушити справу з мертвого місця, та потім, під час розмови з адвокатом жінки, порадив їй «забиратись пошвидше до свого Ізраїлю». Іншу половину суми слідчий не отримав, вочевидь, йому вистачило і цього.

«Мене фактично послали куди подалі. І я зрозуміла, що й Житомирі мене черговий раз обвели навколо пальця. То про який же Закон можна говорити?» – обурюється Ірина.

СБУ та Генпрокуратура не реагує на повідомлення про отримання хабара міліціянтом

Адвокат Ірини Геллер Олександр Грабчук розповідає, що за фактом вимагання та неправомірного отримання хабара працівником міліції він та його клієнтка неодноразово зверталися до УМВС України в Житомирській області, Служби безпеки України, Генпрокуратури та й узагалі в усі можливі інстанції.

       «Куди б ми не звертались, нас лише годують обіцянками, а результату як не було, так і немає. В обласному УМВС моїм клієнтам заявили, що вони можуть написати хоч цілу купу скарг (то нібито їхнє право), чітко давши зрозуміти, що притягувати до відповідальності нікого не збираються. В інших інстанціях справу просто спускають на нижчі рівні, де ходу їй, відповідно, також не дають», – коментує Олександр Грабчук.

 

Як стало відомо нашій редакції, Михайла Дубенка таки затримали, щоправда, за крадіжку трьох акумуляторів. А це, як ви вже, певно, здогадались, аж ніяк не пов’язано з вищезгаданою історією і шахрайством у розмірі понад 35 тисяч доларів. Останньому призначили домашній арешт з 19.00 вечора до 7.00 ранку. Проте, у міліції Ірині заявили, що контролювати його перебування вдома у цей час не мають повноважень. То хто ж тоді їх має?

 

Та що й говорити, якщо міліціянти у будь-який час готові нагріти руки на будь-якій справі. Можливо, за те, щоб «зам’яти справу», ті ж слідчі отримують удвічі більше, ніж за те, щоб її розслідувати?

Точка зору міліції, щодо інциденту, буде висвітлена в наступній публікації.

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі (3)
  • Александр Грабчук

    А сейчас пишут про Грабчука, какой он плохой? Ребята, Вы боритесь со взяточниками, указанными в статье, а не рассылайте информацию по другим сайтам
  • Анонім

    Бовсуновський не Роман, а Микола, хоча це чортове споріддя могло вже і розплодитися. Загалом який господар - такий і собака. Один селюк, другий - напівнавіжений ровалили до біса міськвідділ, а тепер тішаться. Тьфу, уроди моральні!
  • Анонім

    следоваль Ляшевич Н.Ю. получила повышение . Похоже майдан забыт....
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
10:00 Судитимуть жителя Харківщини, який переробляв стартові пістолети в бойові і продавав через інтернет photo_camera 09:39 Оперативна інформація станом на 06.00 29 березня 2024 року щодо російського вторгнення 09:20 Росія вдарила по енергетичних об'єктах України: є пошкодження і відключення 09:00 29 березня: яке сьогодні свято, іменини, традиції і погода у Житомирі Від читача 15:28 У Житомирі гештальт-терапевтка та волонтерка Ксенія Лавріна проведе тренінг про те, як спілкуватися з військовими 18:36 Затримали підозрюваного у вбивстві чоловіка на Польовій 17:51 Центр протидії дезінформації оприлюднив список TikTok-каналів поширення ворожої пропаганди 17:27 Увага! Ускладнення погодних умов - вітер 15-20 м/с 17:00 У 2023 році українці щодня програвали в онлайн-казино близько 400 млн грн, — дані НБУ 16:56 На майданчику офіційного медіацентру Житомирської ОВА відбувся брифінг щодо проміжних підсумків діяльності робочої групи “Прозорість та підзвітність” 16:40 Все про пандемічний грип: діагностика, профілактика 16:23 11 підліткових клубів Житомира змінили свої назви photo_camera 16:00 У цьому році ремонт доріг на Романівщині розпочнуть у червні. Тоді ж – і завершать! 15:38 Чи буде відкритий постійно Ботанічний сад у Житомирі та хто його фінансує photo_camera 15:20 Ув’язнення загрожує директору комунального підприємства за угоду на постачання електроенергії, що завдала збитків на близько 700 тисяч гривень 15:00 На проходження НМТ у Житомирській області за два тижні зареєструвалося 6 649 кабінетів здобувачів освіти 14:41 З 1 квітня збільшиться розмір компенсаційних виплат роботодавцям, - Держслужба зайнятості 14:20 На Бердичівщині через необережність під час паління згоріла оселя - господар загинув 14:01 Прокуратура повернула Ружинській громаді з приватної власності греблю вартістю понад 800 тисяч гривень 12:40 ДТП з мотоциклом на Олевщині: дві жінки в реанімації, травмований і нетверезий керманич photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up