Житомиряни мають можливість встановити безкоштовні газові лічильники

Житомиряни мають можливість встановити безкоштовні газові лічильники
На газ чи воду житомиряни можуть встановити лічильники. Проте якщо в одних випадках це безкоштовно, то в інших треба заплатити немалі кошти.

В умовах постійного підвищення тарифів за комунальні послуги, встановлення лічильника стає актуальним для більшості житомирян, аби мати реальну картину, скільки ти спожив і за що маєш платити. Тож журналіст «20 хвилин» поцікавилася, що необхідно для встановлення лічильників на газ та воду.

 

Чи можете ви встановити лічильник на газ безкоштовно

Відео дня

Споживачі, які користуються газовою плитою і колонкою, першочергово підлягають під держпрограму з безкоштовного встановлення лічильників.

Безкоштовне встановлення лічильників за держпрограмою ПАТ «Житомиргаз» здійснює за встановленим графіком: у відповідний період лічильники встановлюють споживачам, які проживають на певній території і мають певні види встановленого газового обладнання.

Ви не потрапляєте під дію держпрограми, якщо встановлювали газовий лічильник за власний рахунок.

 

Кому й коли газовий лічильник встановлюють безкоштовно

Відповідно до держпрограми, лічильники встановлюються, залежно від наявного у використанні газового обладнання, у такі терміни:

-  якщо в помешканні встановлені газові плити і газові водонагрівачі (колонки) – до 1 січня 2016 року;

-  якщо в помешканні встановлені тільки газові плити – до 1 січня 2018 року.

Для тих споживачів, які використовують природний газ для опалення, підігріву води і приготування їжі, встановлення безкоштовних лічильників здійснювалося до 1 січня 2012 року.

 

Чи можна відмовитися від встановлення лічильника

Якщо у встановлений термін споживач не встановить лічильник за свій рахунок і не погодиться на безкоштовне встановлення лічильника, то, відповідно до Закону України «Про забезпечення комерційного обліку природного газу» від 16.06.2011 р. № 3533, газопостачання йому буде припинено.

 

Що перевіряє фахівець перед встановленням лічильника

Обов’язковою умовою для встановлення лічильника є наявність чинного договору на газопостачання, відсутність технічних порушень системи газопостачання (самовільно замінених / встановлених газових приладів, несправних димових, вентиляційних каналів).

Якщо виявлені технічні порушення, лічильник газу встановлюється після їх усунення.

Для укладення договору на газопостачання (або внесення змін) потрібні такі документи:

-  документ, що засвідчує особу споживача (паспорт або документ, який його замінює);

-  довідка про присвоєння ідентифікаційного коду (за наявності);

-  технічний паспорт на будівлю (квартиру) або домову книгу (довідка про стан сім’ї для мешканців багатоповерхових будинків);

- документ, що підтверджує право власності на квартиру, приватний будинок або право користування ними.

 

Як відбувається встановлення лічильника

Схема встановлення лічильника однакова і за рахунок газорозподільного підприємства, і за рахунок споживача. Різниця полягає в тому, що при встановленні облікового приладу за рахунок споживача потрібна письмова заява споживача і попередня оплата всіх робіт, пов’язаних зі встановленням лічильника.

Перед встановленням лічильника вас відвідає проектант. Проектна група виконає ескізний проект і проведе всі необхідні розрахунки (ця процедура займає до 10 днів).

Після розробки проекту з вами погодять дату і час монтажних робіт (встановлення лічильника) і прийому лічильника в експлуатацію. Встановлення самого лічильника в середньому займає 3-4 години.

 

Як встановити лічильник за власний кошт

Якщо ви не потрапляєте під дію держпрограми із безкоштовного встановлення лічильників або вас не влаштовує термін встановлення лічильників у рамках цієї програми, ви маєте право встановити лічильник за власний рахунок.

Для цього потрібно звернутися із письмовою заявою до відділу організації обслуговування клієнтів «Єдине вікно». Встановлювати лічильники мають право лише спеціалізовані підприємства.

 

Документи, необхідні для підпису договору

Для оформлення договору на встановлення газового лічильника необхідно пред’явити такі документи:

-  паспорт (оригінал і копія);

-  довідка про присвоєння ідентифікаційного податкового номера (оригінал і копія);

-  правовстановлюючі документи на об’єкт газифікації.

 

Вартість встановлення лічильника за власний рахунок

Вартість лічильника залежить від його марки і типорозміру – від 375 грн до 800 грн.

Розрахунок вартості робіт по установці виконується проектною групою. Сума буде залежати від обсягу перемонтажу системи газопостачання – від 750 грн до 1 350 грн.

Якщо ви встановлюєте лічильник за держпрограмою, то і лічильник, і роботи з його встановлення виконуються безкоштовно.

 

Повірка і ремонт лічильника

Повірку лічильника, незалежно від того, встановлений він безкоштовно або за рахунок споживача, виконує газопостачальне підприємство безкоштовно.

Що стосується ремонту, то якщо лічильник знаходиться на балансі газового господарства (був встановлений безкоштовно) і несправний не з вини споживача – ремонт відбувається за кошти газового господарства.

У разі несправності лічильника, який був встановлений за держпрограмою безкоштовно, необхідно звертатися до служби обліку газу вашого газового господарства.

Якщо лічильник установлено за рахунок споживача, то і ремонтується він також за кошти споживача.

Щодо встановлення газового лічильника необхідно звернутися до фахівців ПАТ «Житомиргаз».

Отримати консультацію можна в телефонному режимі, звернувшись до відділу капітального будівництва за номером: (0412) 34-44-24.

 

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі (1)
  • Vitaliy Panchuk

    6-7 тис. встановлення, в Житомир газ завжди величезні черги!! де логіка????
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:51 Ветерани та ветеранки можуть отримати знижки на квартплату та плату за комунальні послуги й опалення будинків 17:20 Джеря та Кайдаші повертаються? 17:00 Настає сезон кліщів: як вберегти себе 16:40 Екоінспекція оштрафувала підприємців за знищення газонів у гідропарку Від читача 12:56 У Житомирі відкрили набір на безоплатний курс із вивчення правил дорожнього руху — як долучитися? 16:19 #ПрозороТаПідзвітно: Від початку війни у Житомирській області відновлено 3255 об’єктів 16:00 Смерть у сміттєвому контейнері: у Житомирі чоловік загинув під пресом сміттєзбиральної машини photo_camera 15:40 У Житомирі пройшов перший день чесько-українського театрального фестивалю play_circle_filled photo_camera 15:20 МОН презентує проєкт нового закону «Про професійну освіту» 15:00 Уночі на Новому бульварі компанія молодиків поламала сакури і магнолії 14:39 У Житомирі спільне чаркування завершилося вбивством 14:21 Бердичівлянин втратив 29 тисяч гривень, скориставшись сервісом з пошуку попутників 14:00 З 1 квітня діти загиблих добровольців отримують державну соціальну допомогу в підвищених розмірах 12:40 У Коростишівській лікарні відкрили клініко-діагностичну лабораторію 12:20 На Звягельщині в ході побутової сварки 20-річний чоловік до смерті побив 41-річного односельця 12:00 У найближчі дні в Житомирі збережеться дощова і прохолодна погода 11:40 На півтори тисячі оштрафовано чоловіка, який спалював деревину в районі Соколовського кар’єру 11:20 Арештований товар на майже 800 тис. грн передано ЗСУ 11:00 У Житомирській області чотири заклади охорони здоров’я надають медичну допомогу при гострому інфаркті міокарда 10:39 Гуманітарний Хаб "Житомир" відправляє медичну допомогу на Сумщину
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up