Як заробити гроші на житомирській землі?

Як заробити гроші на житомирській землі?
Чи необхідна фермерові профільна освіта? Вона радше заважає, ніж допомагає, переконані економісти Олексій Симиренко та Віталій Старий, засновники агрокооперативу «Симиренко».

«Навчені агрономи намагаються науково обґрунтувати неможливість виконання того чи того завдання, – стверджує Старий. – Ми ж експериментуємо і знаходимо варіанти вирішення». 2013-ий їхнє підприємство закінчило з виторгом $6 млн. Основна продукція – яблука, соя, соняшник, ріпак, жито.

До 2009 року партнери були лише опосередковано пов'язані з фермерством. Вони створювали агропідприємства і продавали їх іноземним інвесторам. Клієнт говорив, чим хоче займатися, а українці робили все інше: реєстрували компанію, орендували землю, купували обладнання, наймали людей. Один із замовників розрахувався за послуги 700 га землі в Вінницькій області, дві третини з яких займали занедбані яблучні сади. Симиренко та Старий привели в порядок приблизно половину дерев, з яких тепер щороку збирають більше 3000 т яблук. Загальні інвестиції в угіддя склали близько $450 000. Зі збутом продукції, за словами аграріїв, проблем немає. Продуктові сорти (20% продукції) продаються по всій країні в мережах METRO, «Велика Кишеня», «Фуршет», «Сільпо» та через мережу посередників на ринках. Промислові йдуть до заводів-переробникам – «Вітмарк-Україна», «Яблуневий дар», «Пфаннер-Бар».

У березні цього року партнери запустили ще один амбітний проект. За 700 000 гривень купили підприємство-банкрут, в оренді у якого було 1300 га піщаних ґрунтів у Житомирській області. 80% землі засіяли соєю. Мета – зібрати близько 3 т з гектара при середній врожайності культури в Україні в 2 т. Фермери впевнені, що це цілком реально. Технологію вже випробували на полях Херсонської області. Щоб знайти краще співвідношення врожайності до собівартості, на полі проводиться близько 20 експериментів – різні ділянки обробляються різними способами. За словами підприємців, багато дипломованих фермерів не визнають такого підходу. «Вони сміються, коли бачать, як ми ходимо по полю з ручними мотообприскувачами, – розповідає Симиренко. – Зате вже через два тижні ми бачимо результат і робимо висновки».

Відео дня

За матеріалами Forbes.

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:45 Как стулья на работе влияют на спину: важность правильной поддержки (Новини компаній) 17:00 З початку року патрульні зафіксували 8857 порушень водіями швидкісного режиму 16:40 В Україні почастішали випадки укусів кліщів: як вберегтися 16:20 У Житомирі бухгалтерка лікарні нараховувала собі більшу зарплату за рахунок інших працівників Від читача 13:56 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 16:00 Увага! В Україні очікуються сильні пориви вітру! 15:39 У Радомишлі затримали грабіжника, який вирвав з рук 80-річної бабусі сумку 15:20 На Житомирщині зменшилася кількість виявлених онкохворих з початковими стадіями захворювання 15:00 Як отримати державну допомогу при народженні дитини? ІНФОГРАФІКА 14:40 У Житомирі вночі та вранці 20 квітня сильні заморозки у повітрі! 14:21 Лікарня, що повірила у реформу, матиме ще й наглядову раду 14:00 Військовим передали чергову партію допомоги від Житомира 13:00 Житомир в Instagram: весняний вайб play_circle_filled 12:39 Понад 600 страв: В Україні презентували новий збірник рецептур для шкільних їдалень 12:20 Упродовж доби рятувальники Житомирщини двічі прибирали аварійні дерева 12:00 Чуднівська окружна прокуратура попередила незаконну оренду ставу площею понад 60 га 11:41 У Центру захисту тварин з’явилися нові друзі-волонтери 11:21 У Житомирській обласній універсальній науковій бібліотеці імені Олега Ольжича створено безбар’єрний простір 11:00 Поліцейські у Житомирі вилучили у перехожого великий пакунок з наркотиками photo_camera 10:40 Сьогодні тимчасово призупинено рух трамвая
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up