Як комунальне стає приватним. «ВЖРЕП-8»: зміна однієї букви – і не одне порушення

Як комунальне стає приватним. «ВЖРЕП-8»: зміна однієї букви – і не одне порушення
З комунальним ЖЕКом №8 відбулися метаморфози, які шокували керівництво міста

«Приватизувати» ЖЕК під виглядом економії, працювати приватному ЖЕКу за тарифом комунального (різниця в оподаткуванні 13%!), виставляти рахунки мешканцям будинків за послуги без їхньої на те згоди, користуватися без оплати і договорів приміщенням та технікою комунального ЖЕКу і це все робити «законно»! Таке можливо в управлінні житлового господарства Житомирської міської ради, очолюваному Світланою Півоваровою. До речі, так можна працювати завдяки рішенню, затвердженому членами виконавчого комітету міської ради.

Більшість опитаних представників виконкому, як і керівники міста, не пам'ятають, що підтримали таке рішення, або роблять вигляд.

Відео дня

На початку липня житомирянам, які ще в червні обслуговувалися комунальним підприємством «ВЖРЕП №8» міської ради, прийшли платіжки, які відрізняються лише 1 літерою: КП «ВЖРЕП №8» стало ПП «ВЖРЕП-8». Це сталось без відома мешканців та, як нам сказали керівники міста, за їхніми спинами.

Заміна однієї букви в платіжці не пояснить того переліку порушень, які, ймовірно, вчинили наближені до комунального корита особи.

Процедура приватизації

Для того, аби приватним підприємствам надавати житлово-комунальні послуги, зацікавленим особам потрібно пройти ряд визначених Законом і порядком процедур. Однак героям нашого матеріалу вдалося їх обійти, хоча Світлана Півоварова наполягає на правомірності своїх дій. Інші житловики області в один голос говорять, все зроблено з серйозними порушеннями.

Відповідно до наказу Держитлокомунмунгоспу та постанови КабМіну для визначення виконавців послуг ЖЕКу мав відбутися конкурс. 

Це мав бути непростий конкурс, в якому виконавець повинен був довести свою спроможність обслуговувати житомирян, зокрема підтвердити наявність техніки та досвіду.

Згодом підприємство може орендувати у комунального ЖЕКу техніку та офіс. Для цього потрібно було укласти угоди з КП «Агентство з управління майном» Житомирської міської ради.

Приватне підприємство ще до останнього часу було зобов'язане прорахувати тариф і погодити його в Києві у Держінспекції з контролю за цінами. До того ж у зв'язку з тим, що ставка податку у комунального ЖЕКу аж 20%, а у приватного всього 5-7%, то і тариф для житомирян мав би бути менший. Перевіримо на практиці згодом.

Так каже мова закону.

Мова закону по-житомирськи стає ієрогліфами

Начальник управління житлового господарства Світлана Півоварова весь час натякає на те, що ніхто, крім неї, так добре не розуміється в законодавстві. Вона пояснила, що одного рішення виконавчого комітету достатньо, аби пропустити усі попередньо описані процедури: «КП «ВЖРЕП №8»  подав прохання на ім’я міського голови, щоб йому надали право самостійно виконувати роботи і послуги, залучивши субпідрядників. Будь-який ЖЕК має на це право. Також виконкомом було дозволено використати тариф комунального ЖЕКу. Треба розуміти, що тимчасово. Без можливих заходів для спрощення податку ЖЕКи стають банкрутами. Ці дії дозволи зменшити заборгованість із 869 тисяч вже до 300 тисяч. 1 мільйон 600 тисяч винні мешканці ЖЕКу. Приватний ЖЕК, який працює за спрощеною системою оподаткування, дозволить економити. І тарифи для населення згодом будуть зменшені. Приватне підприємство лише місяць працює».

Начальниця запевнила нас, що в тому, що платіжки тепер людям виставляє приватне підприємство, нічого страшного немає, як і в тому, що немає і договорів на оренду приміщення: «За договором субаренди працюють. Платіжки вирішили зробити від приватного підприємства, бо іншого виходу не було. Підприємство ж працює лише місяць».

Світлана Півоварова сказала, що і працівникам тепер буде краще, бо зарплату вони отримуватимуть своєчасно. В же час співробітники вже пожалілися нам, що раніше затримок не було, а цього місяця почалися.

Експерти-житловики, які побажали залишитись анонімними, бо не хочуть вступати у конфлікт із владою та Півоваровою, навідріз нас запевнили: якщо є договір субпідряду, то приватник не має права виставляти квитанції, а визначити виконавця послуг можуть лише під час конкурсу.

Усі рішення виконкому не мають суперечити Законам. Можливо, в Житомирі ми вже живемо в окремій незалежній губернії, яка має свої правила?

Позиція начальника КП «ВЖРЕП №8» Сергія Кузьмінського

Начальник КП «ВЖРЕП №8» також наполягає, що все виконано відповідно до чинного законодавства і з думкою про громадян міста: «Ми є виконавцями за договором субпідряду. Не має значення, що в платіжці інше підприємство. Ми не виконавці, отже конкурс нам не потрібен. Тариф для житомирян залишається незмінним, тому що ЖЕК раніше був у боргах. Ми це робимо як пілотну версію, перевіримо на практиці – тоді скажемо про результати. Поки договору про оренду приміщення комунального ЖЕКу в нас немає, а про техніку є, але його я покажу лише контролюючим органам. Все це було затверджено рішенням виконавчого комітету за головування Любові Цимбалюк».

Виходить, приватне підприємство «ВЖРЕП-8» користується приміщенням комунального підприємства «ВЖРЕП №8» без укладення договору, а отже бюджет міста не отримує кошти?

Сергій Кузьмінський у коментарі газеті чомусь сказав, що він є директором і ПП «ВЖРЕП-8», а ось Світлана Півоварова назвала інше прізвище – Євгена Дікова.

До речі, по збігу обставин, за словами начальниці управління, Діков є близьким другом її дочки.

Нагадаємо, що у вересні минулого року журналісти «20 хвилин» викрили схему, за якою всі житомирські ЖЕКи повинні були стати приватними підприємствами, серед засновників яких були люди екс-мера Володимира Дебоя, його заступника Володимира Кропивницького та Світлани Півоварової.

http://zt.20minut.ua/Podii/mer-deboj-planuvav-deriban-zhitomirskih-zhekiv-10292116.html

Через скандал, спричинений нашим журналістським розслідуванням, тодішня влада відмовилась від цієї схеми.

Деякі члени виконавчого комітету міської ради припускають, що на фоні постійних чуток про скору відставку пані Півоварової з посади начальника житлового управління Світлана Іванівна намагається коштом житомирян забезпечити собі безбідну старість, реалізувавши частину минулорічної схеми.

Що каже мерія?

Ні в. о. міського голови Любов Цимбалюк, ні перший заступник Сергій Сухомлин, ні заступник мера з питань житлового господарства Едуард Кругляк не пам'ятають рішення виконавчого комітету №239 від 19 червня 2014 року, зокрема у тому вигляді, в якому воно завізоване. І про те, що комунальний ЖЕК №8 став приватним, також чують вперше.

За словами профільного заступника Едуарда Кругляка антимонопольний комітет чи Прокуратура міста мали б зупинити це рішення, якщо б у цьому були порушення: «В п'ятницю журналісти мене шокували. Я також мешкаю в будинку, що підпорядкований ЖЕКу №8. Якщо платіжки виставлені від «ПП», то мав проводитися конкурс. Тарифи мають бути нижчі, ніж у комунального. Договір про оренду приміщення комунального ЖЕКу також мав би бути, або не потрібно було тоді виставляти рахунки. Швидше від усього, це питання юридичного і морального характеру. Потрібен час, аби розібратися: було засідання і у міського голови, і сьогодні з юрвідділом, і з управлінням житловим поспілкуємося, і обов'язково з керівником антимонопольного комітету. Якщо є серйозні порушення, безкарно це не закінчиться».

Від автора

У попередніх випусках газети ми писали про порушення в управлінні житлового господарства. У коментарях газеті профільний заступник Едуард Кругляк запевнив, що пані Світлана – професіонал найвищого рангу, але підтвердив, що недопрацювання були. Начальниця чомусь не провела конкурс на визначення виконавців послуг з вивезення сміття, які обслуговувалися фірмою, що збанкрутіла. Також протягом довгих восьми місяців затягувала з іншим конкурсом, і в управлінні не сприяли заключенню договорів між мешканцями і виконавцями послуг по вивезенню сміття.

А поки ніхто нічого не знає, поки рішень наша влада не пам'ятає, вони вступають в дію, і житомиряни платять та живуть «по-новому».

Цікаво, якою була б реакція у власника великого заводу, наприклад «Рошен», якби він не знав, що роблять на заводі його перші довірені особи, і що робив би, якби дізнався?

За логікою тариф мав би зменшитись на 15%. У платіжках, які прийшли в липні, тарифи колишні.

В середньому нарахування по квартплаті по ЖЕКу №8 – 800 тисяч гривень, 160 тисяч – сплата ПДВ державі. Через спрощену систему оподаткування тепер приватний підприємець платитиме 40 тисяч гривень єдиного податку. 120 тисяч вільних грошей! Мабуть, вони підуть на погашення боргів.

Коментарі (1)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
14:41 ДТП на Коростенщині: 15-річний хлопець на мопеді зіткнувся з парканом 14:20 Станом на 29 березня на Житомирщині вже виникло 177 пожеж у природних екосистемах 14:00 Цієї ночі прикордонники Житомирського загону збили ударний БПЛА «Shahed-136/131» 12:40 СБУ затримала на Житомирщині ділків, які постачали до рф граніт для виготовлення пам’ятників загиблим рашистам photo_camera Від читача 15:28 У Житомирі гештальт-терапевтка та волонтерка Ксенія Лавріна проведе тренінг про те, як спілкуватися з військовими 12:15 На вулиці Театральній у Житомирі помер чоловік 12:00 50 FPV - дронів та 2 "Мавіки" полетіли на передову: Житомир передав чергову допомогу військовим photo_camera 11:41 Збір затискачів від упаковок з хліба! Житомиряни, долучайтесь, це працює на перемогу! 11:19 У Житомирі відбувся відкритий турнір з волейболу присвячений пам’яті Героя АТО Дмитра Ільницького photo_camera 11:00 Україна і Польща домовилися спільно шукати українські родини у Польщі для дітей, евакуйованих з інтернатів через війну 10:40 Об’єднана штурмова бригада Національної поліції України запрошує воїнів перемоги! play_circle_filled 10:20 Збитки на понад 4,3 мільйона гривень і шкода довкіллю: ексдиректору підприємства з видобування лабрадориту в Новоборівській громаді повідомлено про підозру 10:00 Судитимуть жителя Харківщини, який переробляв стартові пістолети в бойові і продавав через інтернет photo_camera 09:39 Оперативна інформація станом на 06.00 29 березня 2024 року щодо російського вторгнення 09:20 Росія вдарила по енергетичних об'єктах України: є пошкодження і відключення 09:00 29 березня: яке сьогодні свято, іменини, традиції і погода у Житомирі 18:36 Затримали підозрюваного у вбивстві чоловіка на Польовій 17:51 Центр протидії дезінформації оприлюднив список TikTok-каналів поширення ворожої пропаганди 17:27 Увага! Ускладнення погодних умов - вітер 15-20 м/с 17:00 У 2023 році українці щодня програвали в онлайн-казино близько 400 млн грн, — дані НБУ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up