У Рівному житомирським журналістам розповіли про ефективність нової тарифної реформи

У Рівному житомирським журналістам розповіли про ефективність нової тарифної реформи
«Прес-клуб реформ» 5 лютого зініціював поїздку групи житомирських журналістів у Рівне на тренінг, присвячений політиці енергоефективності. До учасників тренінгу приєдналися представники медіа-індустрії з Рівненської та Волинської областей.

Розповідали про нову тарифну реформу та досягнення енергетичної незалежності України доктор економіки, консультант із питань енергетики Міжнародного Банку Реконструкції та розвитку Борис Додонов, начальник соцвиплат Рівненської  ОДА Олександр Кожевніков та спеціаліст цього ж соцвідділу Наталя Момотох.

Борис Додонов зазначив, що населення, яке отримує газ за низькими цінами, не має стимулів для утеплення будинків і не дотримується заходів з енергоефективності. При девальвації гривні у 4,3 %, дефіцит Нафтогазу становить 1,9 % від ВВП. Увесь дефіцит бюджету за рахунок цього, станом на 2013 рік, склав  6,8 % від ВВП, а у 2014 році – 10,1 %.

Олексій Кожевніков розповів  про реформи у сфері соціального захисту населення. Раніше, коли у родині була непрацююча особа, субсидії по сплаті за природне паливо таким родинам не надавались. Також компенсації не отримували ті, чий середній дохід на особу був нижче прожиткового мінімуму, тобто 1 176 грн. Наразі ці прогалини заповнено.

Відео дня

Нагадаємо, що у 2014 році уряд встановив нові соціальні нормативи на житло. Раніше громадяни сплачували 10 % (сім`ї з дітьми або інвалідами) та  15 %  середньомісячного доходу. Зараз підхід змінився – відсоток нараховуватиметься від середньомісячного доходу на душу населення (від 1 до 40 %).

У другій частині тренінгу своїм досвідом з висвітлення тарифної реформи у ЗМІ ділився Сергій Губін, керівник Національного прес-клубу «Українська перспектива». Зокрема, він зазначив, що, згідно статистики, реформи у цій галузі цікавлять молодшу категорію населення (до 35 років), адже вони ще вірять у можливість змін.

Категорія осіб середнього віку цікавиться, які пільги їм принесуть реформи та на чому вони зможуть зекономити. Люди пенсійного віку звикли жити ще за радянськими принципами, тому їх узагалі лякають будь-які зміни.

Також Сергій Губін  порадив посилатися на досвід інших країн, які змогли сформулювати дієву політику енергоефективності. Особливо це стосується досвіду країн постсоціалістичних, яким це далось нелегко.

«Ці країни свого часу зробили шокову терапію. Ми ж пішли шляхом поступового поліпшення ситуації. У цьому і була наша помилка. Тепер нас врятує тільки шокова хірургія», – наголосив  спікер.

 

«Найбільше серед європейських країн за газ платять Німеччина й Австрія. У свою чергу, українці витрачають удвічі більше на метр опалювальної техніки, ніж країни зі схожим кліматом».

Борис Додонов, консультант із питань енергетики Міжнародного Банку Реконструкції та розвитку

 

Згідно статистики, тарифні реформи цікавлять молодшу категорію населення (до 35 років), адже вони ще вірять у можливість змін.

Категорія осіб середнього віку цікавиться, які пільги їм принесуть реформи та на чому вони зможуть зекономити.

Люди пенсійного віку звикли жити ще за радянськими принципами, тому їх узагалі лякають будь-які зміни.

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
16:51 У Попільні під колесами потяга загинула 33-річна жінка 16:21 У Житомирі вшанували пам’ять жертв Чорнобиля до 38-х роковин Чорнобильської катастрофи photo_camera 16:00 СБУ і Нацполіція затримали «чорних зброярів», які намагались продати криміналітету трофейні гранатомети та вибухівку photo_camera 15:39 Вихідні принесуть в Україну суху і теплу погоду Від читача 14:27 «Від традицій до сучасності». У Житомирі проведуть великодній майстерклас із розпису писанок 15:20 Житель Андрушівської ТГ «заробляв», користуючись підробленим посвідченням водія 15:00 25 квітня рятувальники відкачали близько 400 кубів води з домогосподарств області photo_camera 14:41 У Бердичеві підприємиця організувала підпільний бізнес з продажу цигарок: комерсантці повідомили про підозру photo_camera 14:39 Видатки бюджету області за 3 місяці склали 3,8 мільярда гривень 14:00 На Житомирщині затримали керівника благодійного фонду, який торгував автомобілями, ввезеними для ЗСУ photo_camera 13:00 Житомир в Instagram: погодний калейдоскоп 12:39 Житомир та Гауда мають намір стати партнерами photo_camera 12:19 Застрелив дружину з ревнощів – жителя Бердичівського району ув’язнили на 7 років і 6 місяців 12:02 Радомишльська громада розповіла колегам як налагоджувати міжнародну співпрацю 11:43 У Житомирському районі знайшли схрон з боєприпасами, в Чуднівському – рушницю та самопал photo_camera 11:20 Розмір шкоди, нанесеної довкіллю КП «Автотранспортне підприємство 0628», яке обслуговує міське сміттєзвалище, становить майже 840 тис. грн 11:00 В Оліївській громаді - ДТП з трьома травмованими, серед яких 12-річна дитина 10:41 Поліція розшукує 77-річного жителя Овруччини 10:20 На клумбах Житомира цьогоріч планують висадити понад 80 тисяч квітів photo_camera 10:00 До 4-х років позбавлення волі з іспитовим строком засудили матір, яка покусала власну дитину
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up