Прокуратура каже, що не виселяє людей з квартири, а просто хоче забрати їх житло

Прокуратура каже, що не виселяє людей з квартири, а просто хоче забрати їх житло
Органи прокуратури, в інтересах держави в особі забудовника - Департаменту праці та соціального захисту населення облдержадміністрації, у судовому порядку відстоюють повернення незаконно відчужених квартир, призначених для громадян, постраждалих від Чорнобильської катастрофи, на спорудження яких з бюджету виділено маже 3 млн. грн..

У ході перевірки щодо законності відчуження квартир у будинку №21, що по вул. Народицькій у м. Житомирі, встановлено, що у грудні 2004 року між Житомирським міжгосподарським об'єднанням з капітального будівництва (пайовик) та КП «Житомирбудзамовник» (виконавець) укладено договір про пайову участь у будівництві житла для громадян, постраждалих унаслідок Чорнобильської катастрофи у зазначеному будинку. На виконання угоди комунальному підприємству із державного бюджету перераховано 2 950 885 гривень.

Забудовник - Головне управлінням праці та соціального захисту населення облдержадміністрації і замовник - обласне міжгосподарське об'єднання з капітального будівництва у грудні 2004 року уклали з підрядником - КП «Житомирбудзамовник» угоду про дольову участь у фінансуванні житла.

Відповідно до угоди, замовник і підрядник зобов'язуються за рахунок коштів забудовника побудувати 2587,41 кв м загальної площі житла та передати його забудовнику після введення будинку в експлуатацію.

Відео дня

У подальшому, розпорядженням голови Житомирської облдержадміністрації, Головне управління праці та соціального захисту населення облдержадміністрації (забудовника) зобов'язано передати відповідні матеріально-технічні засоби Управлінню з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи облдержадміністрації (далі - Управління). Таким чином, прав забудовника набуло Управління.

Однак, після здачі у 2008 році об’єкта в експлуатацію, між забудовником та замовником з одного боку, і КП «Житомирбудзамовник» з іншого, виник спір щодо площі житла, яке мало бути передано на виконання угоди.

Оскільки збудоване державним коштом житло призначено для сімей, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, на захист інтересів держави, прокуратурою області подано позов з вимогою зобов’язати «Житомирбудзамовник» передати Управлінню 1078,42 кв м загальної площі квартир у спорудженому будинку, який господарським судом області у червні 2010 року задоволено.

На виконання судового рішення, комунальне підприємство одноосібно визначило 10 трикімнатних квартир загальною площею 691,8 кв м для передачі Управлінню.

Проте, приймання-передача квартир не відбулася, а рішення господарського суду Житомирської області не виконано по даний час.

Натомість «Житомирбудзамовник», керуючись незаконним рішенням Богунського районного суду м. Житомира про безпідставне визнання за ним права власності на 10 квартир, розпочало відчуження спірного житла стороннім особам.

За апеляційною скаргою прокуратури м.Житомира, постановою апеляційного суду Житомирської області скасовано рішення Богунського районного суду м. Житомира щодо визнання за КП «Житомирбудзамовник» права власності на зазначені квартири.

Окрім того, у лютому 2012 року порушено кримінальну справу за ч.2 ст.364 КК України за фактом зловживання службовими особами КП «Житомирбудзамовник» службовим становищем, що призвело до тяжких наслідків, яка наразі перебуває на розгляді у суді.

Зважаючи на такі обставини, КП «Житомирбудзамовник» не мав права укладати з фізичними особами договори купівлі-продажу спірних квартир.

У подальшому, у липні 2012 року, прокурором м. Житомира пред’явлено позови в інтересах держави в особі Міністерства з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи, в особі Управління до КП «Житомирбудзамовник» та фізичних осіб, яким неправомірно продано квартири, про визнання договорів купівлі-продажу квартир недійсними та витребування майна з чужого незаконного володіння.

Доцільно зауважити, що питання виселення теперішніх мешканців із спірних квартир прокурором не ініціювалося.

Під час судового розгляду справ, відповідно до розпоряджень голови Житомирської облдержадміністрації, назву Управління змінено на Департамент цивільного захисту населення Житомирської обласної державної адміністрації, а функції з виконання державних програм із забезпечення житлом громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, передано Департаменту праці та соціального захисту населення облдержадміністрації. Саме тому цей Департамент, за ухвалами суду, як правонаступник, виступає позивачем у справах.

Позовні вимоги прокуратури про повернення незаконно проданих квартир, призначених для громадян, постраждалих від Чорнобильської катастрофи, неодноразово розглядалися судами різних інстанцій. Окремі з них перебувають у провадженні Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ, інші – на розгляді в суді першої інстанції.

Відтак, прокуратура на законних підставах відстоює повернення соціально незахищеній категорії громадян, постраждалих від Чорнобильської катастрофи квартир, збудованих за державні кошти та незаконно проданих «Житомирбудзамовником».

За повідомленням: прес-служби прокуратури Житомирської області

Читайте також розслідування «20 хвилин» стосовно цього майна: Сім’я з 5-річною дитиною може опинитися на вулиці через позицію прокуратури

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі (5)
  • Анонім

    Если использовать здравый смысл, логику и просто элементарную порядочность и человечность, становится очевидным, что нельзя отбирать квартиры у людей, которые приобрели эти квартиры за свои собственные деньги и не участвовали ни в каких коррупционных схемах, более того даже не знали о них. Государство, в лице нотариусов, утвердило их договора купли-продажи. Почему теперь эти семьи с маленькими детьми должны отвечать за "недолугість", а скорее всего коррумпированность государственных чиновников, которые задействованы в этой истории?

    Пока чиновники не будут отвечать за материальный и моральный вред, который они наносят людям мы не построим гражданского общества!
  • Анонім

    В державі, якщо це не кооператив «ГОП –СТОП», тим паче - правовій державі,  громадяни , які придбали житло шляхом  нотаріального посвідчення договору купівлі-продажу ,   не мають відповідати за дії  нотаріуса , судді, прокурора , які  вчиняють незаконні рішення , а вину перекладають на громадян.

    Нотаріус посвідчуючи правочин відповідає за цей правочин своїм майном, свідоцтвом на нотаріальну діяльність;

    Суддя , який дозволив продавати підприємству-продавцю житло і пізніш його рішення скасували як незаконне, має буди звільнений і повернути квартиру,  отриману протягом 6 місяців після призначення його  суддею ( можливо вона і цьому ж будинку).

    Прокурор , який невчасно відреагував  на незаконні судові рішення і допустив до відчуження , як він вважає незаконного , має відповідати майном , яке не підтверджується його доходами.

    Не вірю я прокурору , що його турбують потерпілі  від аварії на ЧАЕС!!!

    Я розумію , що майже всі прокурори,   судді, нотаріуси є потерпілі від чорнобильської катастрофи і може їм це житло і потрібне.

    А хто буде компенсовувати за фізичні, моральні, матеріальні збитки людям?

    Прокурору потрібно вивчати розпорядження голови ОДА, не тільки порушувати справи і розслідувати їх до пенсії , а знаходити винних , повертати кошти державі, яка купить чорнобильцям квартири.

    Майже 30 років чорнобильцям будують житло, а отримують судді, прокурори і працівники СБУ.

    За дії державних службовців відповідає Держава, шляхом конфіскації майна у них і їхніх родичів, якщо не можуть довести їхнє походження.

    Здається мені , що це ВСЕ кооперація у вигляді  «ООО» ( три очка) : Я –суддя , моя дружина – нотаріус,  син - прокурор, дочка суддя суду вищої інстанції на прізвищі зятя,  невістка –адвокат.

    І вся ця зараза так глибоко передалась  в спадщину, що люди починають захищатись  методами «Саши Белого».
  • Анонім

    pozor.zt.ua  - актуально по теме
  • Анонім

    Очень странное высказывание Прокуратуры, на своем официальном сайте еще в августе месяце дали информацию что квартиры забрали и передали Чернобельцам, Дорогие мои Вам не кажется что заврались по самые уши! Вот расследование журналистов  программы ЛЮСТРАТОР посмотрите на нашего Прокурора Сыча не стыдно иметь такого Прокурора города  https://www.youtube.com/watch?v=7lYcP23MZhg

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:45 Как стулья на работе влияют на спину: важность правильной поддержки (Новини компаній) 17:00 З початку року патрульні зафіксували 8857 порушень водіями швидкісного режиму 16:40 В Україні почастішали випадки укусів кліщів: як вберегтися 16:20 У Житомирі бухгалтерка лікарні нараховувала собі більшу зарплату за рахунок інших працівників Від читача 13:56 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 16:00 Увага! В Україні очікуються сильні пориви вітру! 15:39 У Радомишлі затримали грабіжника, який вирвав з рук 80-річної бабусі сумку 15:20 На Житомирщині зменшилася кількість виявлених онкохворих з початковими стадіями захворювання 15:00 Як отримати державну допомогу при народженні дитини? ІНФОГРАФІКА 14:40 У Житомирі вночі та вранці 20 квітня сильні заморозки у повітрі! 14:21 Лікарня, що повірила у реформу, матиме ще й наглядову раду 14:00 Військовим передали чергову партію допомоги від Житомира 13:00 Житомир в Instagram: весняний вайб play_circle_filled 12:39 Понад 600 страв: В Україні презентували новий збірник рецептур для шкільних їдалень 12:20 Упродовж доби рятувальники Житомирщини двічі прибирали аварійні дерева 12:00 Чуднівська окружна прокуратура попередила незаконну оренду ставу площею понад 60 га 11:41 У Центру захисту тварин з’явилися нові друзі-волонтери 11:21 У Житомирській обласній універсальній науковій бібліотеці імені Олега Ольжича створено безбар’єрний простір 11:00 Поліцейські у Житомирі вилучили у перехожого великий пакунок з наркотиками photo_camera 10:40 Сьогодні тимчасово призупинено рух трамвая
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up