Півоварова і сміттєві махінації

Півоварова і сміттєві махінації
Приклади недбалості профільних фахівців міської влади! Хто винен і коли покарають?

Мова йде про вивезення сміття (побутових відходів) і начальницю управління житлового господарства Світлану Півоварову.

«Казнить нельзя, помиловать», «Казнить! Нельзя помиловать». Стара гра слів та знаків пунктуації – ніщо в порівнянні з рішеннями та постановами міської влади. Чиновники за 23 роки так навчилися грати, що неозброєним оком і не помітиш, які деталі приховуються у нечітко виписаних документах міської влади.

Не помітиш, якщо не житимеш в Житомирі, й щодня не відчуватимеш усі «принади» міського життя на практиці.

Відео дня

Схоже, у нас міська влада ще не до кінця усвідомила, що статистами українці більше не хочуть бути, а прагнуть брати безпосередню участь у житті і країни, і свого населеного пункту.

І беруть!

Так, в редакцію «20 хвилин» звернувся небайдужий мешканець однієї з багатоповерхівок Іскандер, який на дозвіллі захоплюється читанням законодавчих актів та рішень міської ради.

Чоловік пояснює, що останній часом йому все більше здається, що наша міська влада всупереч Законам і рішенням виконує ті пункти, які лише їй цікаві. Пан Іскандер Можайський передбачає, що наслідки такої роботи негативно відображатимуться безпосередньо на праві простих житомирян отримувати своєчасні та якісні послуги.

Правник Тетяна Монтян зазначила, що в Україні комунальна сфера у плані мафіозності стоїть після збройної та аптечної.

У січневих випусках газети ми писали, що восени рішенням міськвиконкому № 433 від 10 вересня 2013 року послугу з вивозу побутових відходів зробили окремою. Таким чином, у поштові скрині вже почали надходити дві окремі квитанції.

Начальник управління житлового господарства Світлана Півоварова детально пояснила, що відтоді за обслуговування помешкань, де прописано декілька осіб, люди почали платити більше: «Приблизно на 2 грн. Проте такі зміни дозволили економити близько 85% житомирянам. В середньому люди сплачують тепер менше, від 2,70 грн до 7,20 грн».

Загалом, складається враження, що влада вчинила тоді вірно, але ...

Порушення закону ОДИН

Чомусь Світланою Півоваровою після зміни сторони виконавця послуг з вивезення побутових відходів з ЖЕКу на безпосреденьо (а не шляхом договору субпідряду) підприємства-перевізника протягом довгих восьми місяців не оголошувався конкурс на виконавців цих послуг, який передбачено постановою Кабміну.

У Житомирі незаконно діяли дві фірми, які працювали відповідно до результатів «старого» конкурсу. Підприємства ТОВ «Еко-Поінт» та КП «АТП-0628» вивозили побутові відходи без проведення нового конкурсу. Це порушення Закону.

Ще у 2009 році надавачів всіх послуг з утримання будинків визначили лише ЖЕКи. Вони займались підмітанням сходинок, прибудинкової території, вивозом побутових відходів, поточним ремонтом, техобслуговуванням ліфтів і т. д.

Самі ж послуги з вивозу відходів за договором субпідряду із ЖЕКами виконували ряд підприємств-перевізників. Це визначено вищезгаданим рішенням від 2009 року. Нюанс у тому, що надавати такі послуги підприємства-перевізники мали за чітко закріпленими територіями міста. Так, на території, на якій проживає Іскандер, послуги з вивозу сміття мали надаватись ТОВ «Світ-Еко».

Про це ми писали взимку, і це лише квіточки.

Порушення закону ДВА

Тоді, у випуску 15 січня, ми звертали увагу, що житомиряни, які проживають за адресами, які обслуговувала чеська компанія ТОВ «Світ-Еко» (а саме ЖЕКи №№ 6, 14, 16) без законних підстав обслуговуються іншою компанією.

Мова йде про те, що ТОВ «Світ-Еко» припинило свою діяльність у Житомирі, а на закріпленій за ним території без конкурсу почало займатись вивозом сміття КП «АТП-0628».

Це також є пряме порушення законодавства та Порядку і умов проведення конкурсу серед перевізників сміття на здійснення таких послуг на певінй території міста. Порядок був затверджений рішенням міськвиконкому 27 листопада 2011 року, його номер – 878. Відповідно до пункту 5.6, перевізник, з яким організатором конкурсу (управлінням, яке очолює Півоварова) укладено Угоду, не може передоручити виконання своїх договірних обов'язків іншій особі. Якщо перевізник перестане вивозити сміття, організатор конкурсу укладає Угоду з претендентом, який зайняв друге місце. Якщо ж він відмовився, визначає тимчасового перевізника на строк до одного місяця (а не на рік) і проводить новий конкурс.

Після того, як стало відомо, що ТОВ «Світ-Еко» припиняє надання послуг, Півоварова відповідно до пункту мала оголосити конкурс і через місяць призначити нового виконавця послуг. Цього не відбулося.

У відповідь на запитання Іскандера Можайського під час прямого ефіру на сайті Журнал Житомира 21 травня 2014 року на якій підставі КП “АТП-0628” здійснює вивіз сміття без проведення конкурсу, пані Півоварова пояснила, що таке рішення було прийняте профільною комісією як виняток.

Цікавий аргумент, чи не так?

«За винятком» конкурс можуть прописати так, що переможуть лише «лояльні» фірми. За винятком конкурс взагалі не оголосять? За винятком здадуть комунальне майно потрібній людині? За винятком із правил можна робити багато чого, і де гарантії, що ці винятки підуть на користь місту, а не матеріальними бонусами в кишені зацікавлених людей?

Отже, фактично було порушено цілий ряд вимог нормативно-правового акту, затвердженого міськвиконкомом, який регламентує питання надання послуг з вивезення побутових відходів.

Порушення закону ТРИ

Цього літа ніби відбулося припинення порушення законодавства з питань вивезення відходів, але не до кінця. Нарешті (опісля 7-місячного мовчання) в червні 2014 року влада все ж провела конкурс, до якого було допущено 5 суб'єктів. Їх розділили на території (лоти конкурсу, інформація подається за схемою «Територія (лот) – переможець»):

1-й ЖЕК – ТОВ «Еко-поінт», договір на 1 рік.

3-й ЖЕК – ТОВ «Еко-поінт», договір на 1 рік.

4-й ЖЕК (ПП ПЖРЕП № 4) – ПП ПЖРЕП № 4, договір на 5 років.

5-й ЖЕК – ТОВ «Еко-поінт».

6-й ЖЕК – КП «АТП-0628», договір на 5 років.

8-й ЖЕК – ТОВ «Еко-поінт», договір на 1 рік.

9-й ЖЕК – КП 11-й ЖЕК.

11-й ЖЕК – КП 11-й ЖЕК

13-й ЖЕК і територія «Коменерго» – КП «АТП-0628», договір на 5 років

14-й ЖЕК - КП «АТП-0628», договір на 5 років

15-й ЖЕК - ТОВ «Еко-поінт», договір на 1 рік.

16-й ЖЕК - КП «АТП-0628», договір на 5 років.

Депутати міської ради визначили виконавцями послуг з вивезення сміття саме вищевказаних суб’єктів господарювання.

І тут ніби й все законно, але знову ж, відповідно до постанови Кабміну, крім угоди з організатором конкурсу, перевізниками мають бути укладені договори з мешканцями багатоповерхівок (приватних будинків) на вивіз побутових відходів. Більш того, міська влада навіть розробила такий собі публічний договір, який підприємства-перевізники побутових відходів мають укладати зі споживачами. Але цього, принаймні, із жителями багатоповерхівок, поки не відбувається, хоча міська влада постійно чує від небайдужих про такі недоліки і обіцяє врахувати.

Варто зазначити, що лише наявність юридичних механізмів дозволить поліпшити якість надання послуг та підвищить відповідальність перевізників.

А тепер запитання до читачів, керівництва міста та відповідних правоохоронних органів: чи не є ця історія прикладом недбалості профільних фахівців виконавчого комітету міста або системної роботи з надання переваги одному з гравців на ринку побутових відходів? Ми ж усі добре розуміємо, що сміття – це геть не бруд та непотрібні відходи, а багатство для тих, хто знає як на ньому заробити.

P.S. Поки ми готували цей матеріал, у кулуарах з'явилася інформація про те, що Світлана Півоварова невдовзі напише заяву про звільнення, а  керівництво міста зі всіма можливими й неможливими орденами подякує їй за професіоналізм та користь місту. Справедливо ... нічого не скажеш!

Нагадаємо влітку минулого року, керівниця управління була одним з головних негативних персонажів у нашому журналістському розслідуванні про "дерибан ЖЕКів".

Ірина Ярмоленко, Іскандер Можайський.

Коментарі (8)
  • рибка

    Трохи історії з попередніх публікацій і все стає зрозумілим.

    http://zt.20minut.ua/Groshi/zhitomiryani-yaki-platyat-za-poslugi-vivozu-smittya-kompaniyi-eko-poin-10307165.html

  • крот

    хитра коварна підла особа.по люстраціїї має мати вовчий білет
  • гєбон

    піворакіна дуже ізворотліве створіння. думаю, нова влада ще попросить її залишитись на посаді. де ж ще таку проффі знайти?
  • LakrimosaIV

    Ірина Ярмоленко

    Сьогодні депутата Величка назвала негідником) В стилі сам дурак. Аяяй! Можливо, і пришлась по душам. За що купили, за то і продаємо. Якщо пані Півоварова залишиться, то її негатив як чорна магія піде на керівництво міста і нового заступника

    Не Смешно reply LakrimosaIV

    Підтирмую є в неї щось  від відьмарки. Точніше ніж "Якщо пані Півоварова залишиться, то її негатив як чорна магія піде на керівництво міста і нового заступника." не скажеш пані Ірино.

    А, новий заступник (Кругляк) давно в неї під ковпаком.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
11:40 Як отримати "Пакунок малюка" 11:19 У Житомирі відкрили Почесне Консульство Естонії. ВІДЕО play_circle_filled 11:00 Підвищення пенсій з 1 квітня: кого стосуватиметься 10:38 43-річний житомирянин, у якого стріляли вчора на Польовій, помер у лікарні Від читача 15:28 У Житомирі гештальт-терапевтка та волонтерка Ксенія Лавріна проведе тренінг про те, як спілкуватися з військовими 10:20 «Незламні постаті Житомира»: стартував ґрантовий проєкт для молоді 10:00 Готівкою у громадському транспорті Житомира можна буде розраховуватися до 1 червня 09:41 Майже до 440 тисяч осіб зросли загальні втрати росіян в живій силі 09:20 Оперативна інформація станом на 06.00 28 березня 2024 року щодо російського вторгнення 09:00 28 березня: яке сьогодні свято, прикмети, традиції і погода у Житомирі 17:57 Які послуги реабілітації безкоштовно надаються ветеранам та ветеранкам? 17:22 З 1 квітня завезти гуманітарну допомогу буде можливо лише з використанням онлайн-системи 17:01 Три заклади охорони здоров’я Житомирської області надають послуги раннього втручання 16:37 За незаконну порубку сосен жителі Малинщини мають сплатити нанесені збитки - близько 120 тис грн 16:20 До уваги рибалок! З 1 квітня стартує нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 16:18 Чоловік і жінка з Волицької громади вбили свого знайомого і закопали у себе на подвір’ї 16:00 Березень на Замковій горі. Фоторепортаж photo_camera 15:41 У Житомирі розпочалася 57-а сесія «Школи місцевого самоврядування» photo_camera 15:40 На проспекті Миру вантажівка збила 13-річну дівчинку 15:20 З початку року Патрульна поліція Житомирщини отримала понад 80 завідомо неправдивих викликів
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up