Незаконний видобуток бурштину відбувається через відсутність спецпризначенців?

Незаконний видобуток бурштину відбувається через відсутність спецпризначенців?
У Житомирській області «вирахують» власників земельних ділянок, де відбувається незаконний видобуток бурштину, та перевірять, чи за призначенням використовується ця земля.

Про це йшлося під час засідання робочої групи депутатської комісії з питань вивчення ситуації в районах видобутку бурштину, що пройшла в облдержадміністрації під головуванням заступника голови Житомирської обласної ради Руслана Годованого.

З ситуацією в Олевському районі ознайомили заступник голови Олевської районної ради Юрій Халімончук та редактор Олевського інформаційного порталу Олександр Ніколайчук, який особисто побував на «копальнях» свого району і був вражений масштабами злочинної діяльності.

«В той час, коли наші побратими відвойовують цілісність країни на Сході, гинуть в боях, не маючи елементарного захисту, інші грабують її, користуючись моментом. Бандитські угрупування, переважно з Львівської і Рівненської областей, оселилися на Олевщині та заробляють мільйони, купують дорогі джипи, озброюють своїх найманців, аби продовжити грабунок. Збитків, які завдають нам приїжджі бандити, Олевський район не знав навіть при Януковичу…", - стверджує Олександр Ніколайчук.

Відео дня

«В районі створена своя робоча група, ми засідали, писали листи в міліцію, управління лісомисливського господарства, екологію. Це все паперова сніговерть, яка нічого не дає. Нам говорять: дайте факти. Ми запрошуємо міліцію та СБУ приїхати сюди, почути прізвища тих місцевих, що працюють на замовників, чи викуповують бурштин, хоча «криша» – це заїжджі гастролери», - каже Юрій Халімончук.

З його слів, через розподіл «бізнесу» в районі виникла певна соціальна напруга. Уже почалися стрільби, поки жертв немає, але вони можуть бути. Виходом із ситуації може стати передача родовищ у приватні руки, щоб на цьому заробляла область, а населення Олевського району підтвердило намір працювати на законного видобувача.

«Є канали збуту (бурштину), частіше всього за кордон. Невже не можна відслідкувати ці канали і перекрити їх? Мільйони ідуть мимо місцевих бюджетів, натомість ми маємо латати дірки», - сказав Халімончук.

Начальник управління державної служби боротьби з економічною злочинністю УМВС України в Житомирській області Сергій Вязмікін повідомив, що за 3 останніх місяці відкрито 15 кримінальних проваджень по фактам незаконного видобутку бурштину. Затримано більше 60 осіб, 12-м особам пред’явлено підозру, а матеріали направлені до суду.

«Головне у цій справі – факти та докази. Немає законних підстав притягнути до відповідальності людину, яка сидить у джипі з рівненськими номерами на території земельної ділянки, наданої їй у користування. Частіше за все на місці затримуються особи, які є лише виконавцями – трудяги, а не організатори. Ми знаємо, що точиться боротьба за незаконний видобуток бурштину між, принаймні, двома кримінальними структурами. Підрозділи УМВС по боротьбі з організованою злочинністю відпрацьовують ці кримінальні структури, вони дійсно є, але це більше стосується Коростенського району, де дійсно є агресивні озброєні люди, і міліція над цим працює», - сказав Вязмікін.

Боротьбу з незаконними «копальнями» ускладнює відсутність  спецпризначенців, зокрема, підрозділів «Сокола» - всі вони відправлені в зону АТО, додав Сергій Вязмікін. Двома тижнями раніше зведений загін спецпризначенців у складі 20 чоловік «зачищав» села Олевського району - Лопатичі, Устинівку, Замисловичі. Затримували копачів – простих «роботяг», які стверджували, що рибалять, вилучали спецтехніку. Однак через кілька днів роботи у тих таки ж місцях відновлювалися – обладнання для видобутку коштує копійки порівняно з вартістю добутого каміння.

У підсумку було вирішено перевірити законність виділення та використання земельних ділянок, по яких відкриті кримінальні провадження (наразі їх 15), та наступного тижня провести розширену нараду з тих же питань з управлінням держкомзему в області.

За матеріалами Житомир.info.

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
12:00 50 FPV - дронів та 2 "Мавіки" полетіли на передову: Житомир передав чергову допомогу військовим photo_camera 11:41 Збір затискачів від упаковок з хліба! Житомиряни, долучайтесь, це працює на перемогу! 11:19 У Житомирі відбувся відкритий турнір з волейболу присвячений пам’яті Героя АТО Дмитра Ільницького photo_camera 11:00 Україна і Польща домовилися спільно шукати українські родини у Польщі для дітей, евакуйованих з інтернатів через війну Від читача 15:28 У Житомирі гештальт-терапевтка та волонтерка Ксенія Лавріна проведе тренінг про те, як спілкуватися з військовими 10:40 Об’єднана штурмова бригада Національної поліції України запрошує воїнів перемоги! play_circle_filled 10:20 Збитки на понад 4,3 мільйона гривень і шкода довкіллю: ексдиректору підприємства з видобування лабрадориту в Новоборівській громаді повідомлено про підозру 10:00 Судитимуть жителя Харківщини, який переробляв стартові пістолети в бойові і продавав через інтернет photo_camera 09:39 Оперативна інформація станом на 06.00 29 березня 2024 року щодо російського вторгнення 09:20 Росія вдарила по енергетичних об'єктах України: є пошкодження і відключення 09:00 29 березня: яке сьогодні свято, іменини, традиції і погода у Житомирі 18:36 Затримали підозрюваного у вбивстві чоловіка на Польовій 17:51 Центр протидії дезінформації оприлюднив список TikTok-каналів поширення ворожої пропаганди 17:27 Увага! Ускладнення погодних умов - вітер 15-20 м/с 17:00 У 2023 році українці щодня програвали в онлайн-казино близько 400 млн грн, — дані НБУ 16:56 На майданчику офіційного медіацентру Житомирської ОВА відбувся брифінг щодо проміжних підсумків діяльності робочої групи “Прозорість та підзвітність” 16:40 Все про пандемічний грип: діагностика, профілактика 16:23 11 підліткових клубів Житомира змінили свої назви photo_camera 16:00 У цьому році ремонт доріг на Романівщині розпочнуть у червні. Тоді ж – і завершать! 15:38 Чи буде відкритий постійно Ботанічний сад у Житомирі та хто його фінансує photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up