Лісгоспи пропонують житомирянам дрова на будь-який смак

Лісгоспи пропонують житомирянам дрова на будь-який смак
В Інтернеті різко побільшало матеріалів про вигідний міскантус – так звану слонову траву, що швидко росте і є добрим матеріалом для спалювання.

На Волині у зв’язку з подорожчанням газу садять дедалі більше енергетичної верби.

За рахунок місцевих видів палива опалюється пів-Австрії…

А як на проблеми з паливом на зиму, що постали нині як ніколи гостро, реагують наші земляки?

Відео дня

Про сьогоднішні й завтрашні перспективи опалення домівок, офісів, підприємств за допомогою деревини – в інтерв’ю з директором Новоград-Волинського досвідного лісомисливського господарства Степаном НУСБАУМОМ.

* Степане Антоновичу, наскільки в нинішньому році збільшилася кількість заявок на паливо?

* Щороку ми продаємо 22 тисячі кубометрів круглих дров та 7 тисяч кубометрів паливних пакетів. Більше половини цього обсягу – населенню. Покупці не скажу, що значно, але дещо активізувалися. Хоча мені відомо, що жителі району встановили немало твердопаливних котлів.

* Чому? «Розхолодило» спекотне літо? А тепер замовлення підуть потужним потоком?

* Причин багато. У нас більшає конкурентів. Уважні господарі тепер бачать джерела палива й на канавах. Меншає людей у селах, залишаються, в основному, старики. Пам'ятаю, як у дитинстві ми з батьками заготовляли у лісі в’ялиці – сухостійні дерева невеликого діаметру. Тепер нікому.

* А може основна проблема в ціні?

* Ми пропонуємо варіанти. Людина може попрацювати в лісі й отримати оплату дровами. Кругляк при самовивозі можна купити за 100 грн./куб. м. Ціна з доставкою дров до двору з вивантаженням (для цього у нас спеціально закріплений автомобіль) – 300 грн./куб. м.

* Ви продаєте й дрова колоті. Як розходяться вони? Адже не в нашій традиції – витрачатися на таку розкіш?

* 2,2-2,5 тисячі кубометрів дров колотих, які ми виготовляємо щороку, – це, в основному, сегмент експортного ринку. На серйозні обсяги почали виходити в 2010 році. А поштовхом до цього стали замовлення приватників на сушіння дров. Маємо потужне сушильне господарство, отож могли дозволити давальницькі послуги. Привозить чоловік дрова, сушить, везе назад в Олевський район – і це йому вигідно. Чому ж нам самим не сушити? Те, що вимагає від нас закордонний покупець, коштувало б надто дорого для вітчизняного покупця. Щоб такі дрова стали доступні нашим землякам, ми спрощували виробничий процес де тільки могли. Приміром, не складаємо в клітки, не пакуємо в сітки. Кубометр колотих сухих дров коштує 500 гривень. Якщо уважно порахувати у скільки господареві обійдеться найняти людей, щоб дрова привезли, порізали, покололи, склали, то вийде дорожче, ніж названа нами ціна.

* Ми говорили про населення. А наскільки економіка опалення цікавить організації, установи?

* Замовлень від них поки що не більшає. Хоча маємо цікавий приклад: професійно-технічний навчальний заклад у нашому місті повністю відмовився від газу. Коростенська фірма встановила там твердопаливний котел, для якого щосезону постачає 3 тис. куб. м дров. Між замовником і постачальником укладено договір про продаж гігакалорій. Замовник каже, що таке тепло обходиться значно дешевше, ніж газове. Постачальник вирахував, що його зусилля окупляться впродовж трьох років.

* Та й треба врахувати той немаловажний факт, що дрова завжди були і будуть.

* А ось тут треба дещо уточнити. Дрова – це лише перші паростки нашого повернення до вдумливого, економного господарювання. І водночас: топити дровами – це несучасно. Треба щепою.

У нас є деякий досвід виготовлення такої продукції. У першому півріччі, коли не було особливого попиту на обрізки, ми їх подробили, найнявши щепорубку. У вигляді щепи продали майже півтори тисячі кубометрів деревини.

Але це так звана чиста щепа. А в нас є величезна кількість вихідного матеріалу для виробництва щепи, яку я умовно називаю брудною. Гілля, верхівкова частина стовбура, хмиз, зарості на узбіччях доріг – на них кора, пил. Все це сьогодні, як мовиться, йде до Бога димом. Але через 2-3 роки нам заборонять це спалювати. І тоді треба дати слово інвесторам, які і самі на щепі зароблять, і для споживача паливо здешевлять, і нам, лісівникам, полегшать життя.

* Чому, взявшись за виробництво дров колотих, ви дистанціюєтесь від виготовлення щепи?

* Насамперед, це дуже дорого. Дробарка з усіма необхідними доповненнями – це сотні тисяч євро. З іншого боку, у місцевій громаді повинна знайтися сила – а вона знайдеться, коли з газом стане зовсім скрутно, – яка зв’яже всі зацікавлені сторони. В країні є немало бізнесменів, які мають великі гроші і чекають, щоб їм дали перспективну «тему». От коли все це зійдеться, то нам стане не тільки матеріально вигідніше, а й морально легше – бо почуватимемося справжніми ощадливими і вдумливими господарями.

За матеріалами сайту ЖОУЛМГ

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
11:00 Поліцейські у Житомирі вилучили у перехожого великий пакунок з наркотиками photo_camera 10:40 Сьогодні тимчасово призупинено рух трамвая 10:20 Допоможемо молодій дівчині зібрати кошти на акумулятори для електровізка! 10:00 Поки овручанин спав, сусід винес з його будинку побутову техніку та інші речі photo_camera Від читача 13:56 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 09:40 Втрати ворога: 9 танків, 21 артсистема і 870 осіб ліквідовано минулої доби 09:20 Оперативна інформація станом на 06.00 19 квітня 2024 року щодо російського вторгнення 09:01 19 квітня: все про цей день, яке церковне свято, що не можна робити і погода у Житомирі 17:50 Підтвердження статусу критично важливого для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період 17:30 100-річний ювілей відзначив житомирянин Віктор Іванович Поліщук 17:00 Сьогодні з 18 до 22 години для бізнесу та промисловості діятимуть обмеження споживання електроенергії 16:41 Підвішені закони: чому Зеленський затягує із підписанням ініціатив? 16:18 Житомирський обласний центр крові має потребу в донорській крові з негативним резус-фактором 16:00 Незаконна реєстрація права оренди на 170 земельних ділянок – на Житомирщині держреєстратора підозрюють у службовій недбалості 15:40 На Михайлівський проводяться роботи з підготовки фонтанів до роботи. ФОТО photo_camera 15:22 Задушив приятеля, а тіло підкинув сусідам – жителя Звягеля ув’язнили на 9 років 15:00 Атмосферні фронти покинуть Україну, температура почне підвищуватися 14:40 Мобілізація за несплату аліментів: як це працюватиме 14:20 Історикам та краєзнавцям представили бачення концепції розвитку парку «Замкова гора» 14:00 “Доступні ліки”: отримуйте життєво необхідні ліки безоплатно або з частковою доплатою
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up