Хто отримує доступ до родовищ на Житомирщині? Розслідування. Відео

Хто отримує доступ до родовищ на Житомирщині? Розслідування. Відео
Війна з Росією, у якої ми роками купували газ, змусила український уряд звернути увагу на власні надра. Адже якщо правильно розпорядитися своїми підземними ресурсами, про залежність від ворожого сусіда можна забути.

У будівлі за адресою Київ, вул. Ежена Потьє, 16 вирішують, хто і на яких умовах користуватиметься українськими надрами. Багато років цей процес контролював наближений до Януковича Едуард Ставицький. Після зміни влади у кабінети цієї будівлі зайшли нові люди. Та до журналістів надійшла інформація, що порядки тут панують старі.

Щоб подивитися на процес розподілу дозволів на користування підземними скарбами України у Держгеонадрах, ми завітали на аукціон. Будівлю оточили правоохоронці з батальйону «Київ-1» з собаками та зброєю і активісти «Правого сектору». Журналістів пропустили не одразу.

Сам аукціон відбувається досить швидко і безконфліктно. На кожну запропоновану державою ділянку – лише по два претенденти. Вони мляво торгуються і, зрештою, кожен отримує по родовищу. Навіщо тоді озброєні люди у камуфляжі?

Відео дня

«За день до проведення аукціону до нас поступила інформація щодо можливого захоплення будинку, - пояснює голова Державної служби геології та надр Дмитро Кащук. - Ми офіційно попередили МВС, райвідділ, Генеральну прокуратуру і попросили забезпечити захист працівників».

Довідка:

Дмитро Кащук, 1983 року народження, львів’янин. За освітою економіст. Працював заступником департаменту розвитку експорту у міністерстві економіки. У 2010-2011 роках керував інвестиційним управлінням у Львівській облдержадміністрації. У 2013 році став заступником директора транспортної компанії «Фіакр-Львів». З травня 2014 – голова Держслужби геології та надр України.

Пан Кащук пояснює, що є підприємство, яке хотіло отримати право на користування надрами без аукціону. Але «ми провели цей аукціон відповідно до законодавства», підкреслює він.

Йдеться про Олегівське родовище лабрадоритів на Житомирщині. Лабрадорити - це облицювальний камінь. Ним, наприклад, оздоблена будівля Генеральної прокуратури. Підприємство, про яке згадав Дмитро Кащук, протягом кількох років досліджувало родовище, вклавши у це круглу суму, і тепер має унікальну інформацію.

«Це є детальна підземна карта про той лабрадорит, який знаходиться в Олегівському родовищі. Маючи цю детальну карту, підприємство, яке буде проводити видобування, знає, де видобувати, як видобувати», - пояснює Микола Ореховський, представник СПП «Укргранресурс».

Закон передбачає, що той, хто здобув інформацію, може отримати дозвіл на розробку родовища без аукціону. Тому Микола та його колеги дуже здивувалися, коли побачили оголошення у газеті «Урядовий кур’єр». Олегівське родовище виставили на продаж, та ще й разом з їхньою інтелектуальною власністю.

Пан Ореховський показує оголошення та пояснює, що у офіційній газеті вказаний протокол, яким захищена геологічна інформація, яка належить його фірмі: «Вони оцінили її в 27 000 грн, хоча її дійсна вартість 2,5 мільйона. Держслужба мала намір з наданням дозволу заволодіти нашою геологічною інформацією».

Керівництво Держгеонадр, звісно, запевняє, що ні в кого нічого не крало.

Дмитро Кащук: «Наша державна служба має власну геологічну інформацію, створену за державний кошт у 1970-х роках, згідно висновку геоекспертизи. Ось вона буде передана-продана переможцю аукціону. Ми жодним чином не продавали геоінформацію даного підприємства»

Але оголошення напередодні аукціону свідчить, що разом з правом видобувати родовище Держгеонадра продали інформацію не 70-х років, а саме 2004-го.

Хто ж отримав заповітний житомирський лабрадорит? Переможцем аукціону стала місцева фірма. Її немає серед відомих надрокористувачів.

«У нас є певна інформація, що за цією компанією, яка придбала цей дозвіл, стоїть італійська компанія, яка має своїх представників тут, в Україні. Саме в Італії досить розвинена обробка лабрадоритів», - припускає Микола Ореховський.

Звісно, керівник Держгеонадр спростовував будь-яку зацікавленість у вирішенні питання з Олегівським родовищем. Та одна невеличка деталь змусила нас засумніватися в його щирості.

Журналіст: Ви колись були представником фірми «Фіакр» у Львові?

Д.Кащук: Ну, якийсь певний період так.

Журналіст: І яку посаду ви там займали?

Д.Кащук: Заступника директора.

Журналіст: Я зараз покажу вам фотографію… Під час аукціону побачили автобус з написом «Фіакр» під час протистоянь.

Д.Кащук: Можливо…

Журналіст: Поясніть, що він тут робив.

Д.Кащук: Я не знаю, треба запитатися у підприємства. Наскільки я знаю, що вони здійснюють якісь перевезення і по Києву. Я до цього підприємства не маю жодного відношення.

Журналіст: Це для вас виглядає як випадковість наразі?

Д.Кащук: Оце канєшно шок для мене… Я поцікавлюсь цим питанням.

Однією зі співвласниць ТОВ «Фіакр-Львів» є Кащук Лілія Романівна. Можемо припустити, що це не чужа пану Кащуку людина. Цікаво, що до 2013 року одним з засновників ТОВ «Фіакр-Львів» був відомий львівський «свободівець» Євген Білінський. Він – голова комісії Львівської міськради з питань природокористування, а ще – один з засновників архітектурної фірми «Артель В.М.Корпорейшн». Недавно вона змінила власника та до будівельних видів діяльності додала «діяльність у сфері геології та геодезії». До речі, 4 грудня у Держгеонадрах відбудеться ще один аукціон. За словами пана Кащука, він має бути дуже цікавий.

«Цього разу це буде переважно Львівська область. Львівська обласна рада має дуже гарну активність, вона надає погодження на аукціон», - каже Дмитро Кащук.

Пан Кащук, як і його заступник Максим Карпін, не приховують, що на посади у «Держгеонадра» їх запросив «свободівець» - міністр екології та природних ресурсів Андрій Мохник. До речі, заступник Кащука теж дуже молодий і теж львів’янин.

Ми поспілкувалися з паном Карпіним у його робочому кабінеті одразу після аукціону.

Журналіст: А з паном Кащуком ви знайомі давно чи тільки на цій посаді познайомились?

М.Карпін: Фактично таке уже близьке знайомство відбулося тут.

Журналіст: Львівський іподром ви очолювали?

М.Карпін: Львівський іподром я очолював у 2007 році.

Журналіст: А як від іподрому до надр?

М.Карпін: Я, крім того, як попасти на іподром, тривалий час працював на нафтопереробному заводі юристом, обслуговував будівельні компанії. Як менеджер я себе реалізовував у багатьох напрямках.

Представник фірми, яка втратила родовище і геологічну інформацію, звинувачує нове керівництво Держгеонадр у протиправних діях.

Микола Ореховський: «Державна служба геології і надр працює по старих тіньових непрозорих схемах продажу і видачі дозволів на видобування надр. Ця схема була давно започаткована і нинішнє керівництво молоде, напевне, спокусилося на те, щоби користуватися цією схемою».

Ображена фірма доводить свою правоту через суд. Та історія з родовищем лабрадоритів – не єдина підозріла річ, на яку звернули уваги журналісти під час аукціону.

Анна Бабінець

За матеріалами Слідство.Інфо

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
18:36 Затримали підозрюваного у вбивстві чоловіка на Польовій 17:51 Центр протидії дезінформації оприлюднив список TikTok-каналів поширення ворожої пропаганди 17:27 Увага! Ускладнення погодних умов - вітер 15-20 м/с 17:00 У 2023 році українці щодня програвали в онлайн-казино близько 400 млн грн, — дані НБУ Від читача 15:28 У Житомирі гештальт-терапевтка та волонтерка Ксенія Лавріна проведе тренінг про те, як спілкуватися з військовими 16:56 На майданчику офіційного медіацентру Житомирської ОВА відбувся брифінг щодо проміжних підсумків діяльності робочої групи “Прозорість та підзвітність” 16:40 Все про пандемічний грип: діагностика, профілактика 16:23 11 підліткових клубів Житомира змінили свої назви photo_camera 16:00 У цьому році ремонт доріг на Романівщині розпочнуть у червні. Тоді ж – і завершать! 15:38 Чи буде відкритий постійно Ботанічний сад у Житомирі та хто його фінансує photo_camera 15:20 Ув’язнення загрожує директору комунального підприємства за угоду на постачання електроенергії, що завдала збитків на близько 700 тисяч гривень 15:00 На проходження НМТ у Житомирській області за два тижні зареєструвалося 6 649 кабінетів здобувачів освіти 14:41 З 1 квітня збільшиться розмір компенсаційних виплат роботодавцям, - Держслужба зайнятості 14:20 На Бердичівщині через необережність під час паління згоріла оселя - господар загинув 14:01 Прокуратура повернула Ружинській громаді з приватної власності греблю вартістю понад 800 тисяч гривень 12:40 ДТП з мотоциклом на Олевщині: дві жінки в реанімації, травмований і нетверезий керманич photo_camera 12:21 На вимогу Екоінспекції в Житомирі впорядковано територію на схилі річки Лісна біля Сосновського мосту 12:00 Чемпіони України з футзалу U-15 (2009 р.н.) photo_camera 11:40 Як отримати "Пакунок малюка" 11:19 У Житомирі відкрили Почесне Консульство Естонії. ВІДЕО play_circle_filled
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up