Батьки проти: харчування для дітей подорожчає

Батьки проти: харчування для дітей подорожчає
З 1 січня 2016 року вартість харчування для дітей у дошкільних навчальних закладах подорожчає.

Першою реакцією багатьох батьків стало обурення, мовляв, з якого дива вони  повинні  платити  більше?  Які  підстави  для  збільшення  плати  за харчування  і  скільки  тепер  коштуватиме  нагодувати  дитину,  дізнавалися «20 хвилин».

Чому подорожчає харчування?

«Законом України No 76­VIII від 28.12.14 було внесено зміни до Закону «Про дошкільну освіту», а саме: встановили мінімальний розмір батьківської плати  за  харчування  дітей  у  дошкільних  закладах  у  міській  місцевості  не менше 60 % вартості харчування на день, а у сільській місцевості – не менше 40 %»,  –  пояснила  заступник  начальника  управління  освіти Житомирської міської ради  Світлана Ковтуненко.

Відео дня

Відповідно  до  цього  виконавчий  комітет  Житомирської  міської  ради ухвалив  рішення  No 768  від  21.10.2015,  згідно  з  яким  з  1 січня  2016 року батьки оплачуватимуть 60 % вартості харчування, а міський бюджет – 40 %.

«Варто зазначити, що міськвиконком визначив для батьків мінімальний відсоток плати за харчування. Звісно, це вже не 50 %, як раніше, але й не 70 чи 80 %, як це буде у інших областях», – уточнює Світлана Анатоліївна.

Вартість  харчування  однієї  дитини  у  дошкільних  навчальних закладах (серед  них  і центрах  розвитку  дитини  та навчально­виховних комплексах) виходитиме з розрахунку:

1. Для дітей раннього віку 18,40 грн: 11,04 грн – коштом батьків та 7,36 грн  – з міського бюджету.

2. Для дітей дошкільного віку 28,30 грн: 16,98 грн – коштом батьків та 11,32 грн  – з міського бюджету.

3.  У  санаторних  групах  для  дітей  з  латентною  туберкульозною інфекцією та після виліковування від туберкульозу і для дітей та учнів Житомирського  навчально­виховного  комплексу  спеціального  типу № 59 Житомирської міської ради, як таких, які мають статус ослаблених та дітей, які часто хворіють, – 35,60 грн.

4. Для  дітей пільгових категорій,  які мають право на  безкоштовне харчування відповідно до чинного законодавства України та відповідних рішень міської ради – 15,40 грн (обід).

Хто з дітей харчується безкоштовно?

Водночас  рішенням  виконкому  No 1022  від  16.10.2015  з  1 листопада 2015 року звільнено від сплати за харчування:

– дітей­сирот і дітей, позбавлених батьківського піклування;

– дітей з малозабезпечених сімей;

– дітей з особливими освітніми потребами; – дітей,  батьки  яких  брали  або беруть  безпосередню  участь  в антитерористичній  операції,  забезпечують  її  проведення,  перебуваючи безпосередньо в районах антитерористичної операції у період її проведення, або  ж  загинули,  захищаючи  незалежність,  суверенітет  та  територіальну цілісність України.

 

Що  робити  тим,  кому  не  по  кишені  платити  за харчування?

Однак є чимало сімей, кому не по кишені платити за харчування малечі. Є  рішення  –  оформлення  довідки  щодо  отримання  пільги  на  харчування дитини з малозабезпеченої сім’ї.

У  змінах  до  Порядку  встановлення  плати  для  батьків  за  перебування дітей  у  державних  і  комунальних  дошкільних  та  інтернатних  навчальних закладах,  затвердженого  наказом  Міносвіти  від  21.11.2002 р.  № 667, відповідно  до  абзацу 2  ч. 5  cт. 35  Закону  України  «Про  дошкільну освіту» визначено:  від  плати за  харчування  дитини звільняються  батьки  або  особи, які їх замінюють, у сім’ях, у яких сукупний дохід на кожного члена сім’ї за попередній  квартал  не  перевищував  рівня  забезпечення  прожиткового мінімуму  (гарантованого  мінімуму),  який  щороку  встановлюється  законом про  Державний  бюджет  України  для  визначення  права  на  звільнення  від плати за харчування дитини у державних і комунальних дитячих навчальних закладах.

У  2015  році  сукупний  дохід  на  кожного  члена  сім’ї  за  попередній квартал не повинен перевищувати 410,00 грн.

Для  отримання  пільги  батькам  треба  подати  до  централізованої бухгалтерії відповідні документи:

1.  Довідку  про  сукупний  дохід  кожного  члена  сім’ї  за  попередній квартал, видану за місцем отримання доходів.

2.  Довідку  про  склад  сім’ї,  видану  житлово­комунальними організаціями, сільськими (селищним) радами.

Розрахунок  рівня забезпечення  населення здійснює  відділ  батьківської плати  централізованої  бухгалтерії  управління  освіти  Житомирської  міської ради.

Отже,  батьки  або  особи,  які  їх  замінюють,  звільняються  від  плати  за харчування дитини у дитячих навчальних закладах за умови, якщо сукупний дохід  на  кожного  члена  сім’ї  за  попередній  квартал  не  перевищував 410,00 грн – у 2015 році.

А як відреагували батьки?

Більшість  батьків  у  дошкільних  навчальних  закладах  Житомира  вже попередили  про  майбутнє  подорожчання  харчування.  Зокрема,  завідувач дитячого  садка  No 37  Марія  Яковенко розповіла,  що  вже  провела роз’яснювальну роботу серед батьків і пояснила, на підставі чого збільшена вартість.

«Це й не дивно, що харчування дорожчає, – Марія Петрівна, –  адже за останні кілька місяців дуже подорожчали продукти харчування. Ми, звісно, дотримуємося норм калорійності харчування для діток кожної вікової групи і жодного  разу  не  порушили  грошової  норми,  однак  усе­таки  у  сучасних умовах дотримуватися цього досить складно».

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:50 Підтвердження статусу критично важливого для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період 17:30 100-річний ювілей відзначив житомирянин Віктор Іванович Поліщук 17:00 Сьогодні з 18 до 22 години для бізнесу та промисловості діятимуть обмеження споживання електроенергії 16:41 Підвішені закони: чому Зеленський затягує із підписанням ініціатив? Від читача 13:56 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 16:18 Житомирський обласний центр крові має потребу в донорській крові з негативним резус-фактором 16:00 Незаконна реєстрація права оренди на 170 земельних ділянок – на Житомирщині держреєстратора підозрюють у службовій недбалості 15:40 На Михайлівський проводяться роботи з підготовки фонтанів до роботи. ФОТО photo_camera 15:22 Задушив приятеля, а тіло підкинув сусідам – жителя Звягеля ув’язнили на 9 років 15:00 Атмосферні фронти покинуть Україну, температура почне підвищуватися 14:40 Мобілізація за несплату аліментів: як це працюватиме 14:20 Історикам та краєзнавцям представили бачення концепції розвитку парку «Замкова гора» 14:00 “Доступні ліки”: отримуйте життєво необхідні ліки безоплатно або з частковою доплатою 12:40 Втома: причини і методи боротьби 12:20 Житомир і Куп’янськ підписали меморандум про співпрацю photo_camera 12:00 У ніч на 20 квітня на Житомирщині очікуються сильні заморозки 0-3° 11:41 Як отримати пільги на харчування у школах і садочках? ІНФОГРАФІКА 11:20 Два боєприпаси часів Другої світової війни виявили в Бердичеві і Звягелі 11:00 Військовим передали чергову автівку, придбану завдяки волонтерам 10:40 За ініціативи Мінветеранів Уряд спростив отримання статусів особи з інвалідністю внаслідок війни та члена сім’ї загиблого Захисника і Захисниці
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up